Elektroniska lås

Fördelarna med elektroniska lås är många. Först och främst så är det självklart praktiskt att endast behöva en kod, ett kort eller en tag istället för att bära med sig en nyckel. Den andra stora fördelen är att man kan kontrollera vilka som har tillgång till sitt hur betydligt enklare. Nya nycklar eller koder skapas enkelt och kan precis lika enkelt även avaktiveras. Detta gör att övernattande gäster kan få en egen nyckel under sin vistelse.

Vissa lås ger dig även möjligheten att låsa upp på distans från till exempel mobilen. Detta är perfekt för att släppa in till exempel hantverkare eller när någon i familjen glömt sin nyckel.

Många varianter

De digitala låsen finns i många olika varianter. Vissa system är mer avancerade och är främst anpassad för stora kontorsbyggnader eller hotell. Andra som Yale doorman är anpassade för privata bostäder och går enkelt att installera själv direkt i dörren istället för sitt vanliga lås.

Framtiden

Om man blickar framåt i tiden så blir möjligheterna än större. Redan idag så finns möjligheten att låsa upp vissa lås med appar. Har man en telefon som har stöd för NFC så går det även att ersätta vissa låskort och taggar med den. Vissa väljer dock att gå ännu längre genom att baka in ett RFID-implantat direkt i handen. Detta innebär att man alltid har den digitala nyckeln med sig och endast behöver placera sin hand framför läsaren för att verifiera vem man är.